Industrijska proizvodnja kanabisa u Srbiji - Canexus
  • енглески
  • српски

Canexus

CBD Cvet

Poslednje dodati proizvodi

Industrijska proizvodnja kanabisa u Srbiji

Industrijska proizvodnja kanabisa u Srbiji

Gajenje industrijske konoplje može biti veoma isplativo, a kod nas raste interesovanje za uzgoj ove kulture. Biljku konoplje možemo koristiti u celini, ali za sada koristi samo cveće i žitarice u Srbiji. Međutim, ako uzgajate ovu biljku, proizvodnju konoplje morate uskladiti sa Pravilnikom o uslovima za uzgoj konoplje.

Stručnjaci iz prehrambene industrije iz celog sveta uvrstili su kanabis na listu trendova u ishrani koji će biti popularni 2020. Takođe, često možete čuti da je konoplja biljka budućnosti.

Pravilnik o uslovima gajenja konoplje u našoj zemlji objavio je u „Službenom glasniku“ 24. jula 2013. Od tada je ovaj pravilnik jedini zakonski propis kojim se uređuje gajenje konoplje u Srbiji.

Ovaj pravilnik reguliše koju sortu konoplje možemo da uzgajamo u Srbiji, koje uslove mora da ispunjava pravno i fizičko lice za uzgoj industrijske konoplje, ali i koji su troškovi, način i rok za izdavanje dozvole za uzgajanje kanabisa.

Naime, u Srbiji se smeju uzgajati samo sorte konoplje koje pripadaju vrsti konoplje (Cannabis Sativa L) i čiji je sadržaj supstanci iz grupe tetrahidrokanabinola manji od 0,3%.

Konoplju možemo uzgajati samo za proizvodnju vlakana, proizvodnju semena za ishranu životinja, ispitivanje kvaliteta semena i njegov marketing. Za setvu konoplje mora se koristiti seme koje je proizvedeno, prerađeno, pakovano i deklarisano u skladu sa zakonom kojim se uređuje seme. Dozvolu za uzgoj konoplje u Srbiji može dobiti samo lice upisano u Registar proizvođača semena, sadnica, micelijuma jestivih i lekovitih gljiva.

Evropski izveštaj o kanabisu takođe navodi rad Komisije za psihoaktivne kontrolisane supstance kao jedan od glavnih razloga oštrog stava vlade Srbije u vezi sa upotrebom kanabisa. Izveštaj navodi IRKA (Inicijativa za promenu zakonodavstva o kanabisu), rad stranke Zeleni i činjenicu da se pokret Dosta je bilo zalaže za legalizaciju medicinske kanabisa kao pozitivne primere zagovaranja legalizacije medicinske kanabisa.

Kao najvažnije polje za upotrebu medicinske konoplje u Srbiji, Evropski izveštaj o kanabisu ističe činjenicu da Srbija ima jednu od najviših stopa dijabetesa u Evropi i da su troškovi lečenja dijabetesa visoki za prosečnog građanina. Dosadašnja istraživanja pokazuju kako upotreba kanabisa može da stabilizuje nivo šećera i ublaži bol i upale, sugerišući da se medicinski kanabis može široko koristiti u Srbiji, čak i ako uzmemo u obzir samo njegov potencijal u lečenju dijabetesa. Primer pozitivnog napretka u saradnji Srbije sa kanadskom kompanijom Eviana Healthcare za proizvodnju medicinskih proizvoda na bazi konoplje, navodi The European Cannabis Report.

Pored medicinskog kanabisa, velika ekonomska prilika za Srbiju leži i u legalizaciji upotrebe marihuane u rekreativne svrhe. U pomenutom izveštaju navodi se i prva studija o konzumaciji droga koja je sprovedena u Srbiji 2014. Studijom je obuhvaćeno preko 5.000 ispitanika, a rezultati su pokazali da je upotreba droga bila na nižem nivou od proseka EU – oko 8% odraslih ispitanika u Srbiji ikada koristio opojne droge. Kanabis se najčešće konzumira, a njegova upotreba je češća kod muškaraca nego kod žena.

Ako se trend liberalizacije stavova o upotrebi kanabisa nastavi u Evropi, Srbija će takođe razviti novu industriju. Najvažnije je pre svega promena spornih zakona (što se čini daleko), što bi bio početak drugačijeg odnosa države prema kanabisu, što bi Srbiji omogućilo da se pridruži mnogim drugim zemljama koje kanabis polako počinju da doživljavaju kao potencijalno korisno medicinsko sredstvo i prostor za ulaganja i otvaranje novih radnih mesta.

Ostavite odgovor

X